Forumindex DiyForum.net

 
 Vanliga frågor  ::  Sök  ::  Fagersta DIY Blast  ::  Medlemslista  ::  Användargrupper  ::  Bli medlem 
 Profil  ::  Logga in för att läsa dina meddelanden  ::  Logga in 

Lysrörs drossel

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Elektronik
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Lasse-
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 21 december 2003
Inlägg: 481

InläggPostat: tor mar 04, 2004 20:38    Rubrik: Lysrörs drossel Svara med citat

Hej jag funderade ljust på om det inte skulle kunna gå att använda
drosslar ifrån lysrörsarmaturer till att glätta likspänningen i ett nätagregat
för rörförstärkare ifall man inte har råd med nått annat men jag vet inte
hur många Henry ett sån drossel typ för 36 watt lysrör kan ha.
Kan det vara en bra ide eller är jag ute och seglar

Lasse Embarassed
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Pär
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 27 juni 2002
Inlägg: 885
Ort: GBG

InläggPostat: tor mar 04, 2004 22:55    Rubrik: Svara med citat

Vill minnas att lysrör ligger på 110V
Så spänningsfallet skall i så fall vara 110V vid 50Hz - och strömen får du ju ungefär ur dina 36W
_________________
mvh /Pär
---------------------
Me fail english, thats unpossible!
---------------------
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Fuling
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 21 oktober 2002
Inlägg: 328
Ort: Mora

InläggPostat: fre mar 05, 2004 14:10    Rubrik: Svara med citat

Rätta mig om jag har fel, men brukar inte den sortens drosslar bestå av ganska få varv grov tråd på en ringkärna?
I så fall har jag svårt att tro att de skulle passa i nätdelen till en rörförstärkare.'Men som sagt, rätta mig om jag har fel.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Pär
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 27 juni 2002
Inlägg: 885
Ort: GBG

InläggPostat: fre mar 05, 2004 16:07    Rubrik: Svara med citat

Fuling skrev:
Rätta mig om jag har fel, men brukar inte den sortens drosslar bestå av ganska få varv grov tråd på en ringkärna?
I så fall har jag svårt att tro att de skulle passa i nätdelen till en rörförstärkare.'Men som sagt, rätta mig om jag har fel.


Stämmer väl hyfsat gott... 36W/110V är ju runt 330mA
110V och 330mA är ju runt 0.33kohm och det är väl en knapp henry vid 50Hz...

Men det finns ju mindre lysrör (18W)

edit: Och så mycket likström är det ju inte på lysrör...
_________________
mvh /Pär
---------------------
Me fail english, thats unpossible!
---------------------
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Lasse-
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 21 december 2003
Inlägg: 481

InläggPostat: sön mar 07, 2004 21:55    Rubrik: Svara med citat

Det kanske är bättre att jag bygger om nätdelen och försöker få
tag i en riktig drossel i stället för dom här lysrörsdrosslarna
.Meningen med nätdelen var att den skulle mata nio stycken
dubbeltrioder typ ecc81 till ecc83 Jag har nått problem med brum
ifrån nätdelen så resultatet kanske kan bli bättre.

Lasse Sad
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Pär
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 27 juni 2002
Inlägg: 885
Ort: GBG

InläggPostat: sön mar 07, 2004 22:09    Rubrik: Svara med citat

Svebry.se har transformatorbyggsatser och dom kan du linda och "stacka" med "luftgap" så de tål DC.
Har du sett < http://www.duncanamps.com/psud2/index.html > ???
_________________
mvh /Pär
---------------------
Me fail english, thats unpossible!
---------------------
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
tubetvr
Medlem
Medlem


Registreringsdatum: 14 januari 2003
Inlägg: 25
Ort: Stockholm

InläggPostat: mån mar 08, 2004 3:05    Rubrik: Svara med citat

Hej Lasse,

Det är inte nödvändigt att använda drosslar i försteg för att undvika brum, normal glättning med kondensator motstånds kedja fungerar utmärkt och användes tex i Marantz 7 berömda förförstärkare med gott resultat. Om du har brum, är du säker på att brummet kommer från anodspänningen? är det 100Hz eller 50Hz? Använder du DC glöd eller AC glöd? Vilken typ av koppling är det? är det normala katodjordarde steg eller SRPP eller vad?

MVH Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Lasse-
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 21 december 2003
Inlägg: 481

InläggPostat: mån mar 08, 2004 3:38    Rubrik: Lodström Remus förförstärkare Svara med citat

Hej det är en Lodström Remus pre amp som jag har byggt i två lådor
ena lådan innehåller trafo ellytar och mina två styck lysrörs drosslar.
Andra lådan innehåller alla rören.Rören sitter på locket på lådan med
skärmkåpor på Remusen innehåller 5 dubbeltrioder sen så har jag laggt
till en SRPP kopplad MC förstärkare så om man vill använda den så
kopplar man signalen via kabel in i MM förstärkeriet.

Nätdelen för anodspänningen är likriktad i en helvågs brygga glödströmmen är också det.På ritningen står det att att man ska jorda ihop
minus i anodspänning och minus iglödspänningen men jag har inte gort det.Efter likriktingen sitter det två stora Rifa elektrolyter på 250 v
dom är seriekopplade med ett motstånd over varje elektrolyt för att
jämna ut spänningen ifall elektrolyterna är olika så att det inte blir för mycket spänning över nån av dom efter den sitter det två lysrörs drosslar
i serie sen så sitter det en till ellyt på 250 volt och därefter flera
effektmotstånd det sista effektmotståndet är justerbart och efter det en till
Ellyt på 250 volt innan spänningen fortsätter till preampen med hjälp
av en kabel med kontakter på. Minusen i preampen består av en
1.5 mm2 som allt ska till minus är lött i.All ledningsdragning är gjord
med tunn koax som är jordad så att det inte ska uppstå jordslingor
det är inte helt lätt att gorda rätt jag har bytt ut interkonekten tcå gånger
innan jag vart nöjd .Har jag förstärkaren på med hör jag ett svagt
knaster ifrån nätdelen stänger jag av så blir det nästan tysst
ett svagt brum hörs vad det nu kommer ifrån .Om det kan hänga ihop
med det som jag har anslutet till så här är det.Jag funderar på att
bygga o0m nätdelen med andra komponenter för att se om det blir någon skillnad.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Martin D
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 14 april 2003
Inlägg: 747
Ort: Kungsängen

InläggPostat: mån mar 08, 2004 10:07    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Vad får man för induktans från en lysrörsdrossel?
(Har aldrig plockat isär en lysrörsarmatur.)

Undrar

Martin
_________________
Jag vet inte, vet du?
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
tubetvr
Medlem
Medlem


Registreringsdatum: 14 januari 2003
Inlägg: 25
Ort: Stockholm

InläggPostat: mån mar 08, 2004 12:00    Rubrik: Svara med citat

Hej Lasse,

Jordning är mycket viktigt och det måste göras på rätt sätt. Följande är den metod jag har bäst erfarenhet av.

Använd ingångskontakten som jordpunkt eller ett lödöra i chassiet nära ingången, detta skall vara enda anslutningen till chassiet.

Använd en skärmad kabel mellan ingången och första röret, jorda bara skärmen vid ingångskontakten, ej i båda ändar.

Drag en kraftig kabel från jordpunkten till katodmotstånd och gallerläcka på första rör. Koppla alla andra komponenter som skall jordas till den punkten.

Det finns olika metoder för jordning, denna metod har jag använt i många olika förstärkare och försteg och aldrig haft problem med brum.

Glöden måste också jordas, om den flyter så kan den ge brum.

Jag är ganska övertygad om att du har ett jordproblem, det är troligare än att nätdelen är för dålig, du kan säkert ta bort drosslarna utan att höra någon skillnad. Hur stora är lytarna och ur stora är motstånden mellan lytarna?

Du skriver att du använder skärmad kabel för signal, det är oftast inte nödvändigt istället kan det ge problem med brum pga jordslingor.

MVH Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Pär
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 27 juni 2002
Inlägg: 885
Ort: GBG

InläggPostat: mån mar 08, 2004 14:54    Rubrik: Re: Lodström Remus förförstärkare Svara med citat

Lasse- skrev:
Hej det är en Lodström Remus pre amp som jag har byggt i två lådor
ena lådan innehåller trafo ellytar och mina två styck lysrörs drosslar.
Andra lådan innehåller alla rören.


Hej,

Jag förutsätter att du har filter till anodspänningen i "rörlådan" oxå...
Annars så sätt dit det bums...

Likström till glöden tycker jag är fullkomligt onödigt - men häng glödspänningen på runt 30-50V. Är det SRPP eller liknande så får du hänga den högre...
_________________
mvh /Pär
---------------------
Me fail english, thats unpossible!
---------------------
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Lasse-
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 21 december 2003
Inlägg: 481

InläggPostat: tis mar 09, 2004 2:45    Rubrik: Svara med citat

Hej jag provade på att ta bort bort motstånden över Rifa ellyterna som förresten är PH139 680uF 250 volt dom här har jag inte köpt utan kommit
över när jag har varit och rotat i ett källarförråd i ett värmeverk.
Men det är klart att brummet minskade en aning så jag får väll rota
vidare och försöka att hitta fler felkällor jorden är ansluten till aluminium
plåten via en phono kontakt som sitter direkt utan isoleringsbrickor
i plåten till grammofon ingången och det borde väll fungera tycker jag.

Jag ska prova med att koppla bort lysrörsdrosslarna också det här var ett
litet experiment.Det är ju inte helt gratis att få tag i drosslar nu för tiden.

MVH Lasse Razz
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
tubetvr
Medlem
Medlem


Registreringsdatum: 14 januari 2003
Inlägg: 25
Ort: Stockholm

InläggPostat: fre mar 12, 2004 7:27    Rubrik: Svara med citat

Hej Lasse,

Citat:
jorden är ansluten till aluminium
plåten via en phono kontakt som sitter direkt utan isoleringsbrickor
i plåten till grammofon ingången och det borde väll fungera tycker jag.


Jo, det borde fungera om det är den enda jordpunkten.

Kan du beskriva hur nätdelen ser ut? dvs värden på kondensatorer och serie motstånd mellan kondensatorer.

har du jordat glöden på något sätt? antingen direkt till jord eller med en resistiv spänningsdelare eller med en sk brumpot?

MVH Hans
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
manw
DIYGuru
DIYGuru


Registreringsdatum: 15 mars 2004
Inlägg: 815
Ort: Bromma

InläggPostat: tis mar 16, 2004 10:16    Rubrik: Mättas kärnan, mäta? Svara med citat

Hej

Vet ingenting om induktansen för lysrörsdrosslar, men intressant låter det ju, man kan ju alltid till att börja med mäta upp induktansen utan likström.

Sedan kan man ju lägga på den likström (med en strömgenerator som har stort inre motstånd) genom drosseln man tänkt sig, och på nytt se vad som händer med induktansen, dvs huruvida man mättat kärnan eller ej.

Tror jag skall testa detta när jag får tid nån gång.

/Mats
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Elektronik Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet

:: Våra Annonsörer ::
-------------------





  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005